Mika Hakkinen | Laatste Formule 1-nieuws (2024)

Biografie Mika Hakkinen

Mika Hakkinen is geboren op 28 september 1968 in Finland. Als kind was hij voornamelijk aan het ijshockeyen en voetballen. Tot hij op zijn vijfde met een kart ging rijden. De jonge Mika crashte in zijn eerste ronde en had gelukkig geen verwondingen. Toch was de toekomstig wereldkampioen er helemaal weg van en na veel zeuren thuis kreeg hij een kart. In de weg naar de Formule 1 wint de Fin veel juniorenkampioenschappen. Zo wint hij de de Britse Formule 3 met 10 overwinningen. Deze prestatie levert hem een Formule 1 stoeltje op bij het team van Lotus. Mede dankzij zijn manager en ex-wereldkampioen Keke Rosberg.

Mika Hakkinen twee jaar bij Lotus

Hakkinen maakt zijn debuut tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in 1991. Hij kwalificeerde zich op de dertiende plaats om vervolgens uit te vallen met een motorprobleem. Zijn eerste puntenfinish kwam tijdens de Grand Prix van San Marino met een vijfde plaats. Uiteindelijk eindigde de Fin zestiende in het kampioenschap. In 1992 eindigt Hakkinen achtste in het wereldkampioenschap met de Lotus. Tijdens het seizoen raakte hij verwikkeld in een contractgeschil. De tweevoudig wereldkampioen wilde zich aansluiten bij Williams in 1993 maar dit was uiteindelijk niet mogelijk. Ron Dennis grijpt zijn kans en strikt hem voor McLaren.

De beginjaren bij McLaren van Mika Hakkinen

Hakkinen wordt aanvankelijk gehaald als coureur voor McLaren maar door de komst van Michael Andretti werd de Fin gedegradeerd tot testcoureur. Door tegenvallende resultaten van Andretti maakt Hakkinen aan het einde van het seizoen alsnog zijn debuut voor het team. Hij kwalificeert zich direct boven teamgenoot Ayrton Senna maar valt uit in de race. In de volgende Grand Prix pakt de Fin zijn eerste podium met een derde plaats. Aan het einde van het seizoen wordt bekend dat Hakkinen een driejarig contract heeft getekend voor de renstal uit Woking.

Het 1994 seizoen begint dramatisch voor de tweevoudig wereldkampioen. Van de eerste negen races finisht hij er maar twee. Uiteindelijk wordt Hakkinen vierde dat seizoen met zes podiumplaatsen en geen overwinningen. Ook het 1995 seizoen was gekenmerkt door veel uitvalbeurten en weinig hoogtepunten. Tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen gaat het helemaal fout voor Hakkinen. De Fin crasht en houd hier een schedelbreuk aan over. Het was een levensbedreigende situatie en door het snelle handelen van de medici naast de baan werd zijn leven gered. Hij verbleef twee maanden in het ziekenhuis en herstelde bijzonder snel.

In 1996 krijgt hij David Coulthard als teamgenoot. De twee vormen een sterk rijdersduo en blijven tot het vertrek van Hakkinen teamgenoten bij McLaren. In dat seizoen weet de Fin regelmatig punten te scoren maar eindigt hij uiteindelijk zesde in het kampioenschap. Het 1997 seizoen is ook niet succesvol voor McLaren. Hakkinen pakt drie podiums en wint de laatste race van het seizoen.

De successen van Mika Hakkinen

De McLaren blijkt erg snel te zijn in 1998. Hakkinen wint de eerste race van het seizoen voor Coulthard. Door een pitstop kwam de Schot voor zijn teamgenoot te liggen, maar aan het einde laat Coulthard Hakkinen de race winnen. Later werd bekend dat McLaren hiervoor instructies had gegeven. De Fin begint het seizoen sterk met vier overwinningen en een tweede plaatsen in zes races. Het seizoen wordt een grote tweestrijd met rivaal Michael Schumacher van Ferrari. Door de laatste twee races van het seizoen te winnen verzekerde Hakkinen zich van zijn eerste WK-titel. Hij werd daarnaast ook nog benoemd tot sportpersoonlijkheid van het jaar in Finland.

In de voorbereiding naar het 1999 seizoen is de nieuwe McLaren niet zo sterk. Toch bleef Hakkinen erg rustig en zelfverzekerd. In de openingsrace valt de Fin uit met een probleem om vervolgens in Brazilië te winnen. Hij valt gedurende dat seizoen vaak uit maar kan dit compenseren met vijf overwinningen en maar liefst tien podiumfinishes. Uiteindelijk wint Hakkinen het kampioenschap met twee punten voorsprong op Eddie Irvine.

De 'sabbatical' van Hakkinen

Het 2000 seizoen begon dramatisch voor de kersverse tweevoudig wereldkampioen. Tijdens de eerste twee races valt hij uit. Hakkinen herpakt zich sterk en behaald vier keer op rij het podium waarvan hij er eentje wint. De Fin wint dat seizoen uiteindelijk vier races maar het is niet genoeg om Michael Schumacher te verslaan in de Ferrari.

Voor 2001 is Hakkinen erg gemotiveerd. Hij zegt dat er nu minder druk is dan het voorgaande jaar. Het wordt geen succesvol seizoen. De Fin pakt wel nog twee overwinningen maar eindigt slechts vijfde. Na de Grand Prix van Monza kondigde de tweevoudig wereldkampioen aan dat hij een sabbatical ging nemen in 2002. Hij wilde meer tijd met zijn familie gaan besteden. Zijn vervanger wordt landgenoot Kimi Raikkonen. Hakkinen komt echter nooit meer terug en had de sport definitief verlaten.

Mika Hakkinen | Laatste Formule 1-nieuws (2024)

FAQs

Waar woont Mika Hakkinen? ›

De villa staat net buiten het dorpje Callian, nabij de stad in Grasse in de Provence. Op het moment van de brand was Hakkinen zelf niet thuis, maar wel zijn vermeende nieuwe vriendin en diens vriendin.

Wat heeft Max Verstappen gedaan in de Formule 1? ›

Op 12 december 2021, tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi, sleepte Max Verstappen zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 binnen. Hij versloeg daarmee coureur Lewis Hamilton en hij is de eerste Nederlandse Formule 1 coureur met een wereldkampioenschap op zak.

Waar is Max Verstappen begonnen in de Formule 1? ›

Max Verstappen maakte zijn Formule 1-debuut in het seizoen van 2015 bij Toro Rosso, het juniorteam van Red Bull. Hij was toen pas 17 jaar oud en had voor zijn overstap naar de Formule 1 nog maar één seizoen achter het stuur van een monoposto gezeten.

Hoeveel F1 drivers zijn er? ›

De F1 coureurs van 2024

Ten opzichte van het seizoen 2023 staan dezelfde twintig coureurs aan de start van het seizoen 2024, met uitzondering van Nyck de Vries.

Waar woont Jos Verstappen? ›

Op 4 maart 1972 kwam de kleine Jos ter wereld in Montfort. Het Midden-Limburgse dorpje werd al gauw het dorp van Jos, want op 12-jarige leeftijd werd hij Nederlands kampioen karten voor junioren. Dat Verstappen bulkte van het talent bleek toen hij uiteindelijk ook internationaal door wist te breken.

Welk land woont Mika? ›

Mika is half Libanees en half Amerikaans, en hij woont al jaren in Londen.

Hoeveel huizen heeft Max Verstappen? ›

Max Verstappen zijn woonplaats is Monaco, waar hij al enige tijd een prachtig appartement huurt. Het appartement van Verstappen ligt in de peperdure wijk Fontvieille en dan heb je ook wel wat. Zo heeft hij vanaf zijn balkon prachtig uitzicht over de zee en ook zit er een Roll Royce Garage om de hoek.

Waarom heeft Max Verstappen de Nederlandse nationaliteit? ›

Hij rijdt met een Nederlandse racelicentie omdat hij zich, naar eigen zeggen, 'meer Nederlands voelt'. Hij bracht meer tijd door met zijn vader dan met zijn moeder vanwege zijn kartactiviteiten en was altijd omringd door Nederlanders tijdens zijn jeugd in Maaseik, een Belgische stad aan de Nederlandse grens.

Wie is de vriendin van Max? ›

Wie is de langste Formule 1-coureur? ›

Wie is de langste F1-coureur? De meeste Formule 1-coureurs zijn ongeveer 175 centimeter lang, maar enkele coureurs steken ver boven de 180 centimeter uit. Esteban Ocon en Alexander Albon zijn de langste F1-coureurs op de grid. Beiden zijn 1.86 meter lang.

Heeft Max Verstappen al een kind? ›

Formule 1-coureur Max Verstappen (26) dankt zijn immense succes naar eigen zeggen mede aan zijn gelukkige gezinsleven. Daarin speelt Penelope, de 4-jarige dochter van zijn vriendin Kelly Piquet, een grote rol. Hij praat niet vaak over het meisje, maar voor een bijzonder interview nu wel.

Wie heeft de meeste Formule 1 races achter elkaar gewonnen? ›

Wie heeft de meeste Formule 1 overwinningen? Lewis Hamilton heeft de meeste Formule 1-overwinningen ooit behaald. Zo won de Brit zijn eerste race in Australië in 2007 en staat de teller inmiddels op 103 F1-overwinningen, waarvan 104 pole positions.

Wie is de oudste van F1? ›

Het seizoen 2026 kenmerkt Alonso's 23ste seizoen in de Formule 1. In 2026 blaast Alonso 45 kaarsjes uit, waarmee hij ook meteen de oudste Formule 1-coureur sinds Graham Hill zal zijn. De Brit was 45 jaar, 11 maanden en 11 dagen oud tijdens de Grand Prix van Brazilië van 1975.

Wat heeft Jos Verstappen gedaan? ›

In 2022 maakte Verstappen zijn debuut als rallycoureur in het Belgian Rally Championship.

Wat heeft Max gedaan in de vrije training? ›

met videoMax Verstappen heeft in de enige vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk de snelste tijd neergezet. Toch verliep de sessie voor de wereldkampioen verre van vlekkeloos. Hij veroorzaakte een rode vlag toen zijn auto opeens stil kwam te staan op het circuit en naar binnen gerold moest worden.

Wie heeft er vandaag gewonnen bij de Formule 1? ›

Verstappen regerend wereldkampioen Formule 1

De Nederlander werd na een strijd met Lewis Hamilton de grote winnaar van het 2021-seizoen van de koningsklasse van de autosport. Verstappen won de titel nadat hij Hamilton in de laatste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi passeerde voor de koppositie.

Hoe is het afgelopen met de Formule 1? ›

Een Grand Prix later in Japan sleept Max Verstappen de overwinning weer in de wacht. Ook behaald Red Bull Racing de constructeurstitel van 2023. Dit is al de zesde voor het team uit Milton-Keynes; Na de sprintrace van Qatar is Max Verstappen officieel wereldkampioen van 2023.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5675

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.