Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (2024)

Over het Mikado Spel

Mikado is in de basis een vrij simpel spelletje dat al jaren te koop is. Het spel is van Europese afkomst en in het jaar 1936 heeft het ook overzees succes gevonden in de Verenigde Staten. We kunnen spreken van een echt klassiek spelletje dus. De naam van het spel refereert naar het Japanse woord “Mikado”, wat “Keizer” betekent. In het spel gaat dit over het stokje dat het hoogste scoort.

Feitje: in de Verenigde Staten kent dit spelletje een veel simpelere naam, namelijk “Pick-Up Sticks”.

Bekijk Mikado stokjes bij bol.com

Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (9)

Mikado Spelregels

Mikado is een erg simpel spelletje, en laat dat nou net de charme zijn van dit spel met gekleurde stokjes. Je kunt een potje spelen met 1 tot 8 spelers (ja, het kan ook alleen). Gemiddeld duurt een potje ongeveer een kwartiertje, al kan het soms zeker wat sneller of juist langzamer gaan.

Maar hoe speel je Mikado nou precies? In dit spel draait alles om rust en een vaste hand, dus neem een diepe adem en kom even tot rust. Klaar? Mooi, dan zetten we nu de officiële Mikado regels op een rijtje.

Tip:kijk eens naar Jenga als je een ander spel zoekt waar je vaste handen voor nodig hebt.

Voorbereiding van het Spel

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk, en gelukkig heb je dit spelletje zo klaar staan nadat je het uit de spelletjeskast hebt getrokken. Het enige wat je voor het spel nodig hebt zijn de Mikado Sticks en een beetje ruimte. Het spel is zowel binnen als buiten te spelen en werkt het best op een redelijk even vloer of tafel.

Bij sommige sets van Mikado stokjes krijg je een klein stukje gereedschap, meestal zwart van kleur. Dit hulpmiddel kun je gebruiken om de stokjes op te rapen, maar in de praktijk wordt het amper gebruikt. De meeste mensen spelen het spel simpelweg met blote handen.

Verzamel alle Mikado stokjes en neem ze allemaal in 1 hand. Een set Mikado sticks heeft 41 stokjes.

Zorg ervoor dat de sticks een beetje rechtop staan en laat ze vervolgens los. De stokjes vallen op de grond of de tafel en zullen kriskras door elkaar liggen. Bepaal wie het spel mag beginnen (bijvoorbeeld de jongste speler of de winnaar van het vorige potje). Ready, set, go!

Tip: wanneer je het spel opbergt maar het doosje kwijt bent, gebruik dan een elastiekje op alle Mikado sticks goed bij elkaar te houden. Zo zorg je dat je geen stokjes kwijtraakt, want dat zou zonde zijn natuurlijk.

Spelregels Mikado Speelbeurten

Tijdens het Mikado spel speel je met 1 tot 8 personen tegelijk en neem je om en om een beurt. De bedoeling is dat je stokjes uit de berg Mikado sticks pakt, maar de andere stokjes mogen niet bewegen wanneer je dit doet. Je mag andere stokjes dus ook niet aanraken en zeer zeker niet verplaatsen.

Lukt het je om succesvol een Mikado stick op te rapen zonder dat je andere stokjes aanraakt of laat bewegen? Dan mag je nog een stokje proberen.

Ga net zo lang door totdat je faalt en wel een ander stokje aanraakt of laat bewegen. Dan is de volgende speler aan de beurt. Deze raapt alle stokjes op en laat ze opnieuw vallen. Dit gebeurt na elke beurt.

Vanaf de beginspeler wordt er met de klok mee gespeeld, dus zorg ervoor dat iedereen in een soort van cirkeltje zit.

Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (10)

Mikado Puntentelling

Maar hoe scoor je die Mikado punten nou precies? Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, levert elk gekleurde stokje dat je wint punten op. Maar niet elk stokje is even veel punten waard. Er zitten namelijk 5 soorten stokjes in het spel:

  • Mikado (de Keizer)
  • Mandarijn (de Hoge Functionaris)
  • Bonze (de Priester)
  • Samoerai (de Krijger)
  • Koelie (de Arbeider)

De Mikado sticks staan hier geordend van hoog naar laag. Hieronder zullen we per stokje uitleggen hoe het stokje er precies uitziet, hoeveel er van in het spel zitten en hoeveel punten ze waard zijn.

Puntentelling Mikado Stokjes

Mikado Stokje

Het Mikado stokje is het beste stokje in het spel. Er is dan ook maar 1 Mikado stokje en levert 20 punten op. Dit is het stokje met de blauwe spiraal erop.

Mandarijn Stokjes

Er zitten in totaal 5 Mandarijn stokjes in het spel. Elk stokje is 10 punten waard, dus de helft van het Mikado stokje. Dit stokje heeft een blauw-rood-blauwe markering met dus 3 streepjes op het stokje.

Let op: sommige alternatieve versies van het spel gebruiken andere kleuren. Het kan zijn dat de Mandarijn er bij jou geel-zwart-zwart-geel uitziet.

Bonze Stokjes

Van de Bonze stokjes zitten er ook 5 in het spel, maar deze zijn slechts 5 punten per stuk waard. Je kunt ze herkennen aan een markering met 5 streepjes: rood-blauw-rood-blauw-rood.

Let op: een alternatieve markering van deze stokjes is 5 keer een oranje streepje.

Samoerai Stokjes

In een origineel Mikado spel zitten 15 Samoerai stokjes, welke ieders 3 punten waard zijn. Deze stokjes herken je aan 3 markeringen: rood-geel-rood.

Let op: in sommige alternatieve versies heeft de Samoerai 3 groene streepjes.

Koelie Stokjes

Tijdens dit spel staat deze arbeider onderaan de rangorde. Elk van deze 15 stokjes is 2 punten waard. Je kunt de Koelie herkennen aan de 2 markeringen: blauw-rood.

Let op: de alternatieve markering van dit stokje is 2 keer een rood streepje.

Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (11)

Stokjes Gebruiken voor andere Stokjes

Tijdens dit spel is het officieel toegestaan om gewonnen stokjes te gebruiken om nieuwe stokjes op te rapen. Echter mag je niet zomaar alle stokjes gebruiken, maar heeft alleen de Mikado dit recht. Ligt dit stokje helemaal onderaan? Dan heb je dus dikke pech.

Je kunt het stokje gebruiken om je te ondersteunen bij het oppakken van andere stokjes, waardoor het soms een stuk gemakkelijker wordt.

Einde van het Spel

Aan het einde van het spel worden de punten per persoon bij elkaar opgeteld. Natuurlijk wint degene met de meeste punten Mikado.

Vaak worden er 5 rondes gespeeld (dus 5 beurten per persoon), maar je kunt er ook voor kiezen om door te spelen totdat alle stokjes opgeraapt zijn.

Nog een andere methode is om het spel te eindigen wanneer een speler de 500 punten heeft bereikt, net zoals je UNO hoort te spelen.

Varianten van Mikado Spelregels

Bovenstaande Mikado regels zijn de regels die gelden tijdens het basisspel, maar er zijn ook nog een aantal varianten op het spel die regelmatig gespeeld worden. De basis van het spel blijft echter hetzelfde: probeer de gekleurde stokjes op te rapen zonder dat je andere stokjes beweegt.

Hieronder zetten we deze variaties en alternatieve regels op een rijtje:

  • Kies ervoor na een speelbeurt de stokjes niet opnieuw op te rapen en te laten vallen, maar dit alleen aan het begin van het spel te doen.
  • Als je de stokjes wel tussen beurten opnieuw laat vallen, laat dit dan door iemand anders doen dan wiens beurt het is zodat er niet vals gespeeld kan worden.
  • Spreek af je naast het Mikado stokje ook andere stokjes mag gebruiken om nieuwe stokjes op te pakken. Hierbij zijn er een aantal mogelijkheden:
    • Mag alleen met het Mikado stokje wanneer je ook minstens 1 van elk ander stokje hebt.
    • Mag met zowel het Mikado als Mandarijn stokje.
    • Mag met Mikado, Mandarijn en Bonze.
    • Je mag elk stokje gebruiken.
  • Wanneer je tijdens je beurt in de exacte volgorde Koelie, Samoerai, Bonze, Mandarijn stokjes oppakt, krijg je voor die beurt dubbele punten.

Leuk feitje: er zijn zelfs mensen die dit spel met tandenstokers spelen die ze zelf geverfd hebben.

Mikado Spel Kopen?

Wil je graag een Mikado Stokjes Spel kopen? Veel van de stokjes lijken op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillende varianten op de markt. We zetten ze hieronder op een rij.

Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden over het Spel met Stokjes

Hieronder zetten we nog een aantal veelgestelde vragen, onduidelijkheden en weetjes over dit spel op een rijtje.

Mag ik gewonnen Mikado Stokjes gebruiken om andere stokjes op te rapen?

Volgens de officiële regels mag je alleen het Mikado stokje zelf hiervoor gebruiken, al zijn er versies van het spel waarbij je ook andere of soms zelfs alle stokjes hiervoor mag gebruiken.

Hoeveel stokjes zitten er in het spel?

Een traditioneel Mikado spel heeft in totaal 41 stokjes: 15x Koelie, 15x Samoerai, 5x Bonze, 5x Mandarijn, 1x Mikado.

Wat zijn de punten van Mikado?

Elk stokje kent een ander aantal punten:

  • Mikado: 20
  • Mandarijn: 10
  • Bonze: 5
  • Samoerai: 3
  • Koelie: 2

Wat voor soort spel is Mikado?

Mikado is een simpel stokjes spel waarbij je gekleurde stokjes laat vallen en vervolgens moet oppakken zonder andere stokjes te laten bewegen.

Welke kleur heeft het stokje met de minste punten bij het spel Mikado?

Het stokje met de minste punten is de Koelie (2 punten). In het originele spel heeft dit stokje 2 markeringen: 1 blauwe en 1 rode.

Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (20)

Nog Meer Leuke Spellen

Ben je op zoek naar nog meer leuke spelletjes? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze leuke kaartspellen of Oud Hollandse bordspelletjes. Van klassiekers zoals Mens Erger Je Niet tot nieuwe spellen als Sleeping Gods, we hebben van alles op onze site staan.

Ontdek nog meer leuke spelletjes

Lees je liever regeltjes na? Kijk dan eens bij onze spelregels. Weet je bijvoorbeeld de Pesten regels, Zweeds Pesten regels, Sjoelen regels of Jeu de Boules regels al?

Wat is jouw favoriete manier om het Mikado spel te spelen?

Mikado Spelregels, het Spel met Gekleurde Stokjes - Leuke Bordspellen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5683

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.